Portfolio / Over mij
Mijn naam is Johan Hartsema. (geboren 1948) Sinds mijn 14e jaar houd ik me met fotografie bezig. De eerste opnames maakte ik met een balgcamera van het merk Franka. De 6x6 printjes waren in zwart-wit en een beeldbeschrijving van de belevenissen van mijn jonge jaren. Later ben ik gaan fotograferen met een kleinbeeldcamera, Petri 7S. Hiermee was de tijd aangebroken van de dia s en kleurenfoto s met als vervolg een Canon Prima Super 115. Het digitale tijdperk ben ik begonnen met een Casio Exilim EX-Z1080, deze camera levert al mooie beelden op maar de mogelijkheden ervan zijn beperkt. In 2009 heb ik de stap gemaakt naar een DSLR camera, een Sony A300. Tegenwoordig maak ik de meeste foto s met een Sony A7R en een Sony A580. In mijn fototas zitten verder een Sony FE 4/ 24-70 mm, en een SAL 75-300mm F4.5-5.6 lens, een Sigma 17-70mm F2.8-4 DC Macro OS en een Sony DT 50 mm F1.8 SAM.

Ik ben autodidact en ter verdieping van mijn kennis en vaardigheid heb ik een aantal workshops gevolgd, onder andere bij Bas Meelker. In 2010 heb ik de vervolgcursus gedaan bij de Fotoschool in Groningen met als docent Hennie Benno Stern. In februari 2011 gevolgd door de gevorderden cursus landschapsfotografie en in november de masterclass landschapsfotografie bij het Kunstencentrum in Groningen, onder leiding van Bas Meelker.

Primaire ligt mijn belangstelling bij de Landschapsfotografie, waarbij ik op zoek ben naar lijnen en vormen in het landschap. Gevoel en sfeer is voor mij hierbij belangrijker dan een perfecte uitsnede. Een foto moet voor mij iets betekenen, een bepaalde sfeer oproepen en ik hoop dat ik dat kan overbrengen op de kijker. Daarnaast hebben architectuur en portretten mijn interesse.Prijzen:

- Nominatie voor de Fotogram Trofee 2010, extra prijs in de categorie A.

- Prijs voor mijn inzending voor de gemeentegids 2014 van de Gemeente Bedum.
Johan Hartsema